Humans of Wing Chun:
Selwin Fredriks

Sewlin Fredriks Wing Chun long pole

Een tijd van reflecteren

Ik bevind me op het moment in een periode van reflecteren. Hierin kom ik erachter dat bepaalde thema’s in mijn leven continue terugkomen. Een van die thema’s is dat ik bang ben dingen niet goed te doen. Dit resulteert er voor mij in om juist overal echt goed in te willen worden. In het bespelen van muziekinstrumenten, in het beoefenen van Wing Chun, in surfen, overal probeer ik het beste uit mijzelf te halen tot een punt dat ik zelfs instructeur word. Ik heb mijn eigen dansschool dus vanzelfsprekend geldt dit voor mij ook op het gebied van dans. Elke dag probeer ik mijzelf verder te ontwikkelen en vooruitgang te boeken.

Leegte in mijzelf

Ik merkte bij mijzelf een bepaalde leegte op die ik op wilde vullen door me steeds verder te ontwikkelen. Ik was onrustig als ik geen nieuwe dingen leerde. Ik wist rationeel wel dat ik soms een dag rust moest nemen maar voelde altijd ook die drang dat ik iets moest doen om mijn dag niet nutteloos in het niets te laten verdwijnen. Mijn grootste angst is dan ook om mijn tijd niet goed te gebruiken.

Sewlin Fredriks Wing Chun stand

Nieuwsgierigheid

Van kleins af aan ben ik al nieuwsgierig. Ik stelde veel vragen over het wat en waarom. Ook nu ben ik weer vragen aan mijzelf gaan stellen en met mensen in gesprek gegaan. In mijn sport en dans ben ik mijzelf een spiegel voor gaan houden, dat was heel confronterend. Het gaf me inzicht in hoe ik me gedraag, waarom ik dingen wel doe of juist uitstel. Bewustwording is goed, maar gaat vaak ook gepaard met ongemakken, pijn en confrontatie.

Ik heb voor mijzelf bewezen goed te zijn

Na alles wat ik over mijzelf leerde, omarm ik nu veel meer wat ik heb gedaan. Als ik nu die onrust naar boven voel komen, bedenk ik me wat ik al bereikt heb en dat ik niks hoef te bewijzen. Ik ben goed zoals ik ben en mag nu van mijzelf gewoon plezier beleven aan alles wat ik door mijn nieuwsgierigheid en passie heb ontdekt en nog zal ontdekken. Mijn ambitie is goed, zolang ik hem maar niet gebruik om de leegte op te vullen. Gepassioneerd zal ik blijven, nu ben ik me ook meer bewust van waar het vandaan komt.

Vrijheid en ondernemingszin

De gelukkigste momenten gaan voor mij gepaard met iets bereiken. Ik moet dan bijvoorbeeld denken aan het slagen voor mijn VWO en het afronden van mijn opleiding aan de Haagse Hogeschool. Door daar aan het einde van een leertraject te staan kon ik aan mijzelf, mijn ouders en iedereen eromheen laten zien wat ik bereikt had. Het afronden van de leertrajecten gaf me een gevoel van vrijheid en openliggende mogelijkheden om te doen wat ik wilde.

Na mijn opleiding heb ik een tussenjaar genomen waarin ik ben gaan dansen en langzaamaan begon te ondernemen. Dit is de basis geweest van het begin van mijn eigen dansschool. Het lesgeven, of het nou aan groepen of individuen was, gaf me een intens gevoel van geluk. Op deze manier kan ik waarde toevoegen en heb ik iets in te brengen om de wereld een stukje mooier te maken.

Leren door tegen de lamp te lopen

Een paar jaar geleden stond voor mij in het teken van investeren. Ik was aan het ondernemen in mijn eigen dansschool en volgde daarnaast nog een dansopleiding bij een goede vriend van mij. Ik trainde veel en leerde veel, werd fysiek steeds sterker en was naast mijn activiteiten in Nederland wereldwijd actief met het geven van workshops en optredens. Bijna dagelijks was ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het trainen en lesgeven. Alhoewel ik met plezier mijn eigen ontwikkeling zag, werd het op den duur te veel. Er kwam te veel op me af en ik verdwaalde in wat ik wilde.

Twee weken lang was ik volledig uitgeput. Ik was tegen de lamp gelopen en hoewel dat rot was heeft het me inzichten gebracht over wie ik ben en wat ik graag doe. Ik moest ervoor kiezen bepaalde activiteiten los te laten en mijn emoties weer onder controle krijgen. In plaats van zomaar te doen leerde ik mijzelf de vraag te stellen wat ik wil en waarom ik het doe.

Sewlin Fredriks Wing Chun Wooden Dummy

Een bron van inspiratie

Er zijn drie mensen in mijn leven geweest die heel belangrijk voor me waren. Bas heb ik altijd gezien als een oudere broer of oom die heel dicht bij me stond. Ik leerde hem op mijn 16e kennen door te gaan trainen bij WuDae. Sindsdien ben ik door verschillende fasen gegaan in het volwassen worden. In de perioden dat ik mijzelf beter leerde kennen en ging ondernemen heeft hij me altijd gesteund.

De tweede persoon is als een tweede broer voor me. Johnny leerde mij niet alleen bepaalde danstechnieken, maar vooral een levensfilosofie van kwetsbaar durven zijn en open durven staan voor nieuwe dingen.

Tot slot is mijn broer altijd heel belangrijk voor me geweest. Alles wat in mijn leven belangrijk was heb gehad heb ik met hem kunnen delen. We hebben beiden een vechtsport beoefend, zijn samen gaan surfen, een lifeguard opleiding gaan doen en instructeur geworden. Ook dansen, muziek maken en ondernemen deden we allebei, zij het in verschillende vormen. Nu we ouder zijn besef ik me hoe mooi het is dat we allebei onze eigen weg zijn gegaan en toch altijd zo veel passies hebben kunnen delen. Hier put ik veel energie en inspiratie uit.

Een eigen identiteit ontwikkelen

In de periode dat mijn broer zich bezighield met Jiu Jitsu was ik bezig met het ontwikkelen van mijn eigen identiteit. Ik wilde ook een vechtsport gaan doen maar dan niet hetzelfde als hij. Ik begon met een tijdje Capoeira waarin cultuur, muziek en beweging samenkomen. Als ik ergens enthousiast over ben wil ik er alles over weten. Zo begon ik ook met een zoektocht naar verschillende vechtsporten en kwam ik Wing Chun tegen. Na het een en ander gelezen en bekeken te hebben wist ik wat Wing Chun ongeveer inhield maar was het de vraag hoe ik de training zou ervaren. Ik besloot een proefles te gaan doen bij WuDae.

Sewlin Fredriks Wing Chun Ip Man

Kwetsbaar durven zijn

Gelijk bij de eerste les bij WuDae kreeg ik een ontzettend goed gevoel. De stijl en manier van lesgeven, de omgeving, alles leek te kloppen voor mij. Het was precies waar ik naar op zoek was en waar ik me fijn bij voelde. De saamhorigheid binnen WuDae is eigenlijk het mooiste aan deze school. Iedereen heeft zijn eigen leerproces en dat wordt gerespecteerd. Mensen staan open voor elkaar en helpen elkaar zich te ontwikkelen, wat je niveau ook is. Op deze manier ontstaat een gevoel van veiligheid om je kwetsbaar op te kunnen stellen, dit is wat mij betreft het belangrijkste wanneer je wilt leren en wat ik mensen zou willen meegeven.

Als je wilt leren over zelfverdediging en dat op een ongedwongen manier wilt kunnen doen zit je bij WuDae gelijk goed. Het geeft je een plek waar jij er als persoon toe doet. Waar je er mag zijn en iedereen je ondersteund terwijl je mentaal en fysiek wordt uitgedaagd. Deze waarden zijn mijn inspiratie geweest voor hoe ik ook in mijn eigen dansschool les geef. Met ruimte voor leren en kwetsbaarheid door onderlinge betrokkenheid.

Rechtlijnig en energiek

Het leukste aan Wing Chun is dat je echt reageert op de energie van buitenaf. Wing Chun is buigzaam en tegelijk heel kort en direct. Door het rechtlijnige zijn al je bewegingen heel fijn en effectief waardoor er veel kracht en energie vrijkomt. Hoe meer ik oefende en trainde met anderen, hoe meer de bewegingen diepte kregen en ik de sport extra ging waarderen.

Wat ik merk is dat veel mensen ongeduldig zijn. Ze willen binnenkomen en snel iets leren maar mijn ervaring is dat je veel meer leert als je rust en vertrouwen hebt in een proces. Langzaam zie je na verloop van tijd alle puzzelstukjes samenkomen en zie je wat je bereikt hebt. Door te ervaren en oefenen ga je steeds beter snappen wat je precies doet. Je kunt niet verwachten dat je in een proefles alle aspecten van de sport gelijk mee krijgt. Naar mijn mening weet je pas goed of Wing Chun iets voor je is als je een aantal maanden mee traint om de juiste ervaring op te doen.

Mentaal en fysiek sterker worden… meld je hier nu aan voor een gratis proefles! We zijn 6 dagen per week geopend. Er zijn meer dan 20 Wing Chun-lessen per week (in de ochtend, avond & het weekend), in een eigen school, centraal gelegen in Den Haag. Dankzij persoonlijke aandacht kun je op je eigen niveau aan een gezond, sterk en fit lichaam en geest werken. Klik hier voor meer informatie.

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau