Humans of Wing Chun:
Bas Spaargaren

Je leven kan in een fractie van een seconde veranderen… in mijn geval een ongeluk tijdens mijn examenjaar van het VWO waarbij ik blind raakte aan mijn rechteroog. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Het ene na het andere medisch onderzoek om zoveel mogelijk van het blinde oog te redden zorgde ervoor dat ik onder andere dat schooljaar niet kon afmaken. Het VWO examen heb ik een jaar later wel kunnen halen met volwassenenonderwijs maar mijn vervolgstudie aan de UvA heb ik door de zware aanhoudende hoofdpijn als gevolg van een extreem hoge oogdruk moeten staken. Pas na 12 jaar durfde de oogartsen een oogdrukverlagende operatie aan door een drain in mijn oog te plaatsen.


Voor het ongeluk was ik fanatiek aan het Thaiboksen bij Chakuriki. De combinatie van het niet meer driedimensionaal kunnen zien en het dringende advies van mijn behandelende artsen deed mij besluiten met Thaiboksen te stoppen. Enige tijd later las ik in een oud vechtsporttijdschrift dat ik nog had liggen een artikel over Wing Chun. Bij het artikel stond een foto van een geblinddoekte training. Het enige wat ik kon denken was dat als je zonder ogen kan trainen het waarschijnlijk ook moet kunnen met één oog. Sinds mijn eerste Wing Chun training besefte ik dat een passie had gevonden waar ik fysiek en mentaal mijn uitdaging in kon vinden. Dit is ook een reden geweest waarom ik les ben gaan geven in Wing Chun. Om iedereen een mogelijkheid te geven om de fysieke en mentale uitdaging in Wing Chun te ervaren. Het gelukkigst ben ik dan ook als ik Wing Chun mag lesgeven, mijn kennis kan delen, en door WuDae nieuwe mensen ontmoet.


Sinds 1998 geef ik les in Wing Chun en vond al snel mijn thuis in Den Haag waar ik de school WuDae opende. Zelf heb ik veel verschillende Wing Chun stromingen geleerd en daarin weer verschillende leraren gehad, de een nog beter dan de ander. Naast de kwaliteit van Wing Chun is het voor mij ook altijd belangrijk geweest hoe er in een school met elkaar werd omgegaan, met respect naar elkaar, als een goede familie. Bij WuDae blijft kwaliteit en familiegevoel belangrijk!

Mentaal en fysiek sterker worden… meld je hier nu aan voor een gratis proefles! We zijn 6 dagen per week geopend. Er zijn meer dan 20 Wing Chun-lessen per week (in de ochtend, avond & het weekend), in een eigen school, centraal gelegen in Den Haag. Dankzij persoonlijke aandacht kun je op je eigen niveau aan een gezond, sterk en fit lichaam en geest werken. Klik hier voor meer informatie.

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau