Humans of Wing Chun:
Sarah Berends

Sarah Berends Wing Chun Wooden Dummy

ANDERS ZIJN

Al vanaf mijn vijfde jaar had ik het gevoel anders te zijn dan mijn zus en de meisjes uit mijn klas. Terwijl zij het hadden over The Backstreet Boys, was ik stiekem verliefd op alle vijf de vrouwen uit een populaire meidenband uit de jaren 90. Iedere keer als hun videoclip op tv kwam, keek ik stiekem met de afstandsbediening in mijn hand, zodat ik kon wegzappen als iemand de kamer binnenkwam. Op 1 juli 2009, ik was toen 16, kwam ik uit de kast. Hoewel ik me uit schaamte had voorgenomen om het mee te nemen naar mijn graf kon ik het die dag niet meer voor me houden. Ik vertelde mijn moeder dat ik op meisjes viel, ik huilde omdat ik niet wilde dat zij zich voor haar kinderen zou moeten schamen. Ze reageerde met: “Ach Saartje, dat is toch helemaal niet erg?”

Sarah Berends Wing Chun Kung Fu

TEN YEAR ANNIVERSARY COMING OUT PARTY

Precies 10 jaar nadat ik uit de kast was, appte mijn moeder me een hartje, waarbij ze me feliciteerde met het feit dat ik destijds iets heel bijzonders had gedaan. Ik ben mijn ouders, zus en broertjes altijd heel dankbaar geweest dat ze me accepteerden voor wie ik ben. Die dag maakte mijn moeder extra bijzonder. Ze had al mijn vrienden en familie uitgenodigd voor een surprise ‘ten year anniversary coming out’ party.

LEERMOMENTEN

In de periode die volgde merkte ik heel duidelijk wie mijn echte vrienden waren. Mijn verwachting was dat mijn vrienden mee zouden gaan als ik bijvoorbeeld voor het eerst naar een gay club wilde. Het was voor mij een periode van nieuwe dingen doen en ontdekken, spannend uiteraard, dus ik kon hun steun toen goed gebruiken. In de praktijk bleek dat voor veel mensen toch lastig. Er zijn naderhand wel mensen geweest die aangaven spijt te hebben dat ze er toen niet voor me waren. Al zijn er daardoor een hoop vriendschappen doodgebloed, ik ben toch blij dat ze de moeite hebben genomen dat te zeggen.

VOGELFOBIE

Ik heb altijd angst gehad dat mijn broertjes of zus iets zou overkomen, maar de enige angst die ik ooit wezenlijk heb gehad is een vogelfobie. Als ik die beesten hoorde fladderen wanneer ze bij me in de buurt kwamen, zat ik al ongeveer bij je in je nek.

Vorig jaar is die angst verdwenen. Ik was op vakantie in Zanzibar en stond bij een pinautomaat toen er ineens een man op me af kwam. Met zijn hand naar me uitgestrekt liep hij naar me toe “money, money”, tegelijkertijd stond hij met een mitrailleur op de grond te tikken. Net op dat moment liep er een kip tegen mijn been aan. Toen moest ik kiezen: “Voor wie ben ik bang en wie is er nu echt gevaarlijk?” Ik was direct van mijn vogelfobie af.

Sarah Berends Wing Chun WuDae shirt

100% PLANTAARDIG

Heel mijn leven ben ik bezig geweest met mijn lichaam en gezondheid. Toen ik begon met 100% plantaardig te eten, ben ik ook op zoek gegaan naar een sport die mij rust kon brengen. Na de overprikkeling van een poosje kickboksen, keek ik met mijn vriendin naar een film met Ip Man. Door deze film maakte ik kennis met Wing Chun, wat je toevallig bij mij in de buurt bij WuDae bleek te kunnen doen!

Sarah Berends Wing Chun Dragon

EEN TECHNISCHE VECHTKUNST

Gelijk de eerste keer al merkte ik wat een technische vechtkunst Wing Chun is. Juist door de combinatie van aanvallen en verdedigen tegelijkertijd, merkte ik dat ik rustiger werd. Hierdoor kon ik werk echt even loslaten. Dat was voor mij precies waar ik naar op zoek was. Een sport die je fysiek en mentaal sterker maakt.

De sfeer bij WuDae is fantastisch. We hebben hier onderling precies de juiste balans tussen met elkaar lachen en serieus trainen. Binnen deze groep kun je echt jezelf zijn. Zonder de verplichtingen van een teamsport heb ik het gevoel dat we bij WuDae echt onderdeel zijn van een team. Hoe hard de les er ook aan toegaat, aan het einde voel ik me altijd zen.

DE FILOSOFIE VAN WING CHUN BIJ WU DAE

Dankzij de filosofie die achter de trainingen van Wing Chun bij WuDae zit leer je beter in balans te zijn. Het helpt je focussen, maakt je rustig en geeft je meer zelfvertrouwen. Hierdoor voel ik me bijvoorbeeld veiliger als ik ’s nachts alleen over straat loop. Dat is voor mij ook de reden dat ik WuDae iedereen aanraadt!

Mentaal en fysiek sterker worden… meld je hier nu aan voor een gratis proefles! We zijn 6 dagen per week geopend. Er zijn meer dan 20 Wing Chun-lessen per week (in de ochtend, avond & het weekend), in een eigen school, centraal gelegen in Den Haag. Dankzij persoonlijke aandacht kun je op je eigen niveau aan een gezond, sterk en fit lichaam en geest werken. Klik hier voor meer informatie.

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau