Humans of Wing Chun:
Cecil Carrot

Cecil Carrot Wing Chun Chinees dakje

MIJN JONGEN IS ALLES VOOR ME

Het mooiste moment in mijn leven is de geboorte van mijn zoontje geweest. Iedere ouder is natuurlijk trots op zijn eigen kind, maar ik ben ervan overtuigd dat ik mezelf in de handen mag knijpen. Hij is inmiddels negen jaar oud, sportief en beschikt over bijzondere competenties als schaken. Daarnaast is zijn denken, kennis en kunde boven het niveau van zijn leeftijdsgenoten. We praten soms ook over zware onderwerpen.
Hij vraagt me dan bijvoorbeeld of ik dood zal gaan. Ik verzeker hem ervan dat ik er altijd voor hem zal zijn, maar dat iedereen eens komt te overlijden. Voor een kind van 9 is dat natuurlijk een pittig onderwerp. Ik ben fan van mijn eigen kind zoals elke ouder dat eigenlijk zou mogen of moeten zijn. Ik ben dankbaar.

Cecil Carrot Wing Chun WuDae drinkfles

EEN BREEKPUNT

Ik ben geboren in Nederland, maar ik ben ook opgegroeid in Suriname. Terug in Nederland ben ik vaak verhuisd en heb ik in verschillende steden gewoond. Bijvoorbeeld in de Bijlmer waar ik aan het begin van mijn studie woonde. Veel mensen zien de Bijlmer altijd als een plek waar je niet veilig over straat kunt, maar zo heb ik het zelf nooit ervaren. Ik zie angst en eenzaamheid als slechte raadgevers. Eigenlijk ben ik in mijn leven nooit ergens bang voor geweest. De enige vrees die er wel heerst is dat je als mens hoopt geen verkeerde beslissingen te maken die ten nadele kunnen zijn voor je kind.

Acht jaar geleden kwam mijn relatie slecht tot zijn einde. Het ergste daarvan was voor mij dat ik mijn zoontje een tijd niet heb kunnen zien. Hij was gelukkig te jong om zich er wat van te herinneren maar voor mij was dit het moeilijkste moment in mijn leven. De eerste 3 levensjaren van een kind zijn naar mijn mening fundamenteel en enorm belangrijk. Inmiddels hebben mijn zoontje en ik alles gelukkig weer op de rit. Ik onderneem ontzettend veel met mijn kind. Als hij bij mij is, is het geen moment saai. Van samen koken, voetballen, films kijken, fietsen, gamen, knutselen tot experimenteren. Ik neem hem eigenlijk overal mee naartoe. Hij kijkt tegen me op en ik geniet van hem, het is een heerlijk en vrolijk kind.

DE KUNST VAN HET GELUK

Van alle mensen die invloedrijk zijn in mijn leven denk ik dat ik het meeste opkijk tegen de Dalai Lama. Bij het lezen van zijn boek ‘De kunst van het geluk’ realiseerde ik me hoe ik mezelf hierin kan herkennen en terugvinden. Ik weet zeker dat dit voor anderen ook zo is en kan het eenieder aanraden. De speerpunten in het boek, mededogen, begrip en handelen uit liefde, hebben mijn kijk op het leven veranderd. Het heeft mij de invalshoeken gegeven om bedachtzamer en geduldiger door het leven te gaan.

Dat is voor mij ook het mooie van Wing Chun. Aan de ene kant ga je haast mediterend te werk waardoor je meer zen wordt en aan de andere kant word je er juist energieker van. Je leert echt te voelen en daarop te anticiperen, zo kijk je gemakkelijk een aantal stappen vooruit.

VAN WATERSPORT NAAR VECHTKUNST

Voor Wing Chun heb ik verschillende sporten beoefend. Boksen, fitnessen, voetbal, zelfs wedstrijdzwemmen. Chinese vechtkunsten als Tai Chi en Wing Chun hebben mij altijd geïntrigeerd. Ik heb een voorliefde voor martial arts. Ik kijk veel martial arts films en documentaires waarin ik vele mooie en effectieve bewegingen voorbij zie komen. Ik ging op zoek naar de oorsprong hiervan en kwam zo bij Kung Fu terecht.

Bij de Media Markt kwam ik door een oudere man met Wing Chun in aanraking. Ik stond versteld van zijn energie en kracht en wilde dit ook leren. Na vele omzwervingen kwam ik bij WuDae terecht. Eerlijk gezegd was ik nogal sceptisch, maar Bas stelde me gerust. Hij verzekerde me dat hij me alles uit zou leggen en dat het helemaal goed zou komen. Dit zie je ook zeker terug in het geduld van de leraren bij WuDae, WuDae is een school om iets te leren. Hier krijg je de ruimte om te oefenen tot het kwartje valt, de ruimte om echt goed te worden.

Ik heb zelf bijvoorbeeld gemerkt dat ik in eerste instantie mijn schouders veel te hoog hield. Door niet op te geven en alle bewegingen te herhalen, lukt het me steeds beter om ze laag te houden. Het kan natuurlijk altijd nog beter maar ik ben tevreden en alles heeft tijd nodig om het onder de knie te krijgen. Zolang de wil er is. Opgeven is voor mij geen optie.

Cecil Carrot Wing Chun Kung Fu stand

VEELZIJDIGHEID

In tegenstelling tot mijn achtergrond ben ik leraar van beroep. Tijdens mijn studie International Business Management (Commercieel Economie) aan de Haagse Hogeschool had in de verste verte nooit gedacht ooit leraar te worden. Mijn lessen lopen uiteen in verschillende vakken en ik geef les op verschillende scholen waardoor ik met veel verschillende kinderen te maken krijg. Intelligente en leuke kinderen, maar zo zitten er ook behoorlijk brutale leerlingen tussen. Als ik mijn passie voor Wing Chun uitleg worden ze nieuwsgierig en door mijn enthousiasme tonen ze alleen maar meer respect. En dat geeft voldoening. Ik denk dat Wing Chun daarom ook uitkomst biedt als les op middelbare scholen, wie weet kan je zo ook pesten tegengaan.

Binnen Wing Chun kan je werkelijk alle kanten op voor zowel mannen als vrouwen, voor jong en oud. Het geeft je de mogelijkheid je energie er lekker uit te gooien en er tegelijkertijd van tot rust komen. Ondanks de charme in vele sporten denk ik dat veel mensen zich thuis kunnen voelen bij Wing Chun bij WuDae.

Mentaal en fysiek sterker worden… meld je hier nu aan voor een gratis proefles! We zijn 6 dagen per week geopend. Er zijn meer dan 20 Wing Chun-lessen per week (in de ochtend, avond & het weekend), in een eigen school, centraal gelegen in Den Haag. Dankzij persoonlijke aandacht kun je op je eigen niveau aan een gezond, sterk en fit lichaam en geest werken. Klik hier voor meer informatie.

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau