Humans of Wing Chun:
Boukje van Gelder

Boukje van Gelder 1990 Den Haag Sopraan & Zangdocent

Geboortejaar: 1990
Beroep: Sopraan & Zangdocent
Woonplaats: Den Haag

Een leven vol muziek

Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn moeder is dirigent en mijn vader muzikant. In ons huis, evenals in de rest van de familie worden er allerlei muziekinstrumenten bespeeld. Ik ben zelf ooit begonnen met de cello, een instrument dat ik heel mooi, maar ook moeilijk vond. Ik was er niet bijzonder goed in en had moeite om beter te worden. Ik oefende ook te weinig. Toch wilde ik heel graag naar het Conservatorium.

Op mijn 17e kwam ik erachter dat zingen misschien meer voor mij was weggelegd. Zingen gaf me de mogelijkheid om muziek te maken zonder mijn handen te gebruiken.

Precies toen ik klaar was met het gymnasium, kreeg ik helaas stemproblemen. Daardoor was het geen optie om direct naar het conservatorium te gaan. Ik koos voor een studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Nadat ik mijn bachelordiploma heb gehaald, ben ik alsnog toegelaten voor klassiek zang op het conservatorium in Tilburg. Als zangeres zing ik bijvoorbeeld solo bij koorprojecten of zelf in een professioneel koor.

Leren en lesgeven

Naast zelf zingen ben ik ook zangles gaan geven. Dat heb ik van het begin af aan heel erg leuk gevonden. Ik geef nu al 7 jaar les en heb inmiddels een eigen ruimte in het cultureel centrum Het Koorenhuis in Den Haag. Deze ruimte deel ik met mijn vriend, die jazzpianist is en hier pianoles geeft.

Samen hebben we Studio MusicalMente, een muziekschool voor volwassenen. MusicalMente staat voor het studeren met muziek in gedachten en met de gedachte bij de muziek. Het is een naam die niet altijd iedereen even makkelijk kan onthouden, maar ook een naam die ik qua boodschap nog steeds heel mooi en passend vind.

Onze eigen studio geeft ons allebei veel vrijheid. We kunnen nu wanneer we maar willen oefenen en lesgeven zonder dat een ander daar last van heeft.

Het leven als zelfstandige

Musici zijn vrijwel altijd freelancers, dus het is belangrijk dat je ook de ondernemerskant van de muziek leert kennen. Dit is voor mij in het begin best wel spannend geweest. Je weet in eerste instantie nog niet goed hoe je alles aan moet pakken, wat je zelf het liefst wilt doen, wat je qua inkomsten kunt verwachten, en waar mensen behoefte aan hebben. In de loop der tijd leer je je eigen kracht en usp’s (unique selling points) steeds beter kennen.

Mijn angst is om het financieel niet meer te redden met alleen muziek. In eerste instantie had ik nog een vaste baan naast mijn optredens en lessen, maar inmiddels leef ik echt van de muziek. Het is vaak een kwestie van doorzetten. Het gaat steeds beter om erop te vertrouwen dat het goed zit, maar als er dan een tegenvaller komt is dat toch altijd lastig. Je hebt veel geduld nodig om iets voor jezelf op te bouwen, maar het is absoluut de moeite waard.

Een omslagpunt

Ik heb de coronaperiode als een intense en moeilijke tijd ervaren. Het was schrijnend om te zien hoeveel impact deze periode ook op veel musici heeft gehad. Gelukkig had ik op dat moment mijn vaste baan nog, want lesgeven ging niet. Juist het feit dat het zo op en af ging was heel lastig. Iedere keer maakte ik plannen en dan ging ik vol energie aan de slag. Daarna mocht dan ineens weer niets en moest alles weer worden stilgelegd om vervolgens opnieuw op gang te komen.

Gelukkig kan ik doorzetten, ook als ik het even minder leuk vind. Dat heeft me steeds op plekken gebracht die ik anders niet bereikt had. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik na de coronaperiode mijn baan heb opgezegd. Ik besefte dat ik 30 was geworden, vervolgens 31 en dat er eigenlijk weinig gebeurd was in mijn leven. Dat was reden genoeg om het anders te willen doen. Dus zodra de coronamaatregelen voorbij waren, ben ik fulltime als zelfstandige gaan werken en ik heb er nooit spijt van gehad.

Boukje van Gelder 1990 zangeres Den Haag deel 2

Binnenkort het vervolg van het interview met Boukje hier te zien!

Tekst en foto’s door: Robine Hillen

Mentaal en fysiek sterker worden… meld je hier nu aan voor een gratis proefles! We zijn 6 dagen per week geopend. Er zijn meer dan 20 Wing Chun-lessen per week (in de ochtend, avond & het weekend), in een eigen school, centraal gelegen in Den Haag. Dankzij persoonlijke aandacht kun je op je eigen niveau aan een gezond, sterk en fit lichaam en geest werken. Klik hier voor meer informatie.

© 2024 WuDae - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring |  Realisatie Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau